Dataetisk Ungeråd på Folkemødet 2024

Dataetisk Ungeråd har haft debatter med eksperter om alt fra grøn omstilling til AI. I dette resume kan du finde vores pointer og anbefalinger.

Folkemøddet Bornholm: Digitalt indfødte i dialog med EUs tech-dronning. Deltagere: Maria Ladegaard, Medlem af Forretningsudvalget, DUF Pippi Lester Hyldested, Styrelsesmedlem DUF og kodepirat, Coding Pirates Jacob Rosenkrands, Journalist og ordstyrer, DR Margrethe Vestager, Næstformand i Europa-Kommissionen, Europa-Kommissionen Natali Arent Eiriksson, Rådsmedlem, Dataetisk Ungeråd

Digitalt indfødte i dialog med EUs tech-dronning

Deltagere:
Maria Ladegaard, Medlem af Forretningsudvalget, DUF,
Pippi Lester Hyldested, Styrelsesmedlem DUF og kodepirat, Coding Pirates,
Jacob Rosenkrands, Journalist og ordstyrer, DR,
Margrethe Vestager, Næstformand i Europa-Kommissionen, Europa-Kommissionen,
Natali Arent Eiriksson, Rådsmedlem, Dataetisk Ungeråd.

Unge har levet 'hele livet' med internettet på godt og ondt, og kaldes derfor digitalt indfødte. Vi er muligvis bedre til at udnytte det digitale potentiale, men er også blandt de mest udsatte for at blive misbrugt og manipuleret med på digitale platforme og af AI. 

Hos Dataetisk Ungeråd har vi anbefalet at afskaffe den misvisende ide om digital indfødthed. Unge er en divers samfundsgruppe, der også kan have udforinger med teknologi og digitalisering.

Vi gik i dialog med bl.a. Margrethe Vestager, om hvad vi ser af udfordringer og hvilke forventninger vi har til EU's regulering af tech-industrien.

Folkemødet 2024 - Dataetisk topmøde: Med AI skal land bygges

Deltagere:
Natascha Malinka Isabella Jensen & Eric Thyrgaard Jensen, medlemmer af Dataetisk Ungeråd.
Bent Dalager, Head of Innovation & NewTech i KPMG samt en del af ATV's (Akademiet for de Tekniske Videnskaber) faglige dataetiske råd, 
Johan Busse, Formand for Dataetisk Råd. 

Eventet omhandlede flere spørgsmål: Hvad kan og skal teknologi, digitalisering, algoritmer, AI og it bruges til? Gør vi for meget eller for lidt? Hvor mange vi vil ’røre’ ved for at redde de få? hvordan kan vi ikke blot undgå det onde, men gøre det gode? har vi en etisk pligt, til at anvende AI til at hjælpe dem med behov - Eller er det ok at undlade at hjælpe? 

Overordnet set er der enighed mellem de tre dataetiske råd. Vi skal bruge digitalisering til at skabe værdi og et samfund, hvor der er plads til at gøre de ting, som skaber værdi for os som mennesker.

Tillid mellem mennesker er afgørende. Teknologisk udvikling er vigtig, men det er lige så vigtigt, at vi fastholder og fokuserer på at have tillid, hvis den teknologiske udvikling skal komme os til gavn. Det kræver tværfaglighed og inklusion af mennesker med forskellige baggrunde, både fagligt og menneskeligt.

Det er mennesker, der bygger teknologi, og det er mennesker, der bruger teknologi. Vi skal fokusere på, hvad vi mennesker kan og udvikle os i den retning. I sidste ende er det os, der bruger teknologien. Vi har brug for forskellige mennesker til at udvikle teknologien, så den giver mening og inkluderer både det menneskelige og det teknologiske element.

I Dataetisk Ungeråd repræsenterer vi tværfaglighed ved, at vi unge har meget forskellige faglige baggrunde. Dette er en fordel, når vi udforsker emner fra forskellige aspekter og dermed sikrer, at vi diskuterer dataetik grundigt. Vi kan og bør integrere etik, når vi skaber teknologi og kunstig intelligens. 

Vi unge skal mødes på tværs af vores fagligheder, men der er også meget at hente ved at lære af hinanden på tværs af generationer. Vi skal som unge også tale med ældre generationer for at lære om samfundsstrukturer, og forstå, hvordan og hvorfor ting fungerer, som de gør. Uden denne tværfaglighed kan vi ikke have succesfuld udvikling. 

Grøn omstilling vs. dine rettigheder - hvad vejer tungest?

Deltagere: 
Liselotte Lyngsø, moderator, Future Navigator,
René Frisdahl Jensen, partner, Horten,
Annette Hyldebrandt, head of public affairs, WWF Verdensnaturfonden Danmark,
Thomas Aarestrup Jepsen, direktør for public affairs og kommunikation, Green
Power Denmark,
Yngvi Karlson, medstifter, myKin.ai,
Emilie Loiborg, advokat, director, Horten,
Tekla Emborg, medlem af Dataetisk Ungeråd.

Debatten fokuserede på nogle af de juridiske dilemmaer på Danmarks vej mod en teknologisk bæredygtig fremtid. Hvor smart vi vil gøre det? Hvor hurtigt? Og hvor sikkert skal det være? 

Det er en debat, der har to ben at stå på; 
1) Grøn omstilling vs. vores retssikkerhed i form af
privatliv/persondata.
2) Udbygning af vedvarende energi vs. hensynet til
naturbeskyttelse/klagemuligheder. 

Vi bør være bekymret for, at manglende datagrundlag fører til suboptimale grønne løsninger eller afledte negative konsekvenser. Men persondata og grøn omstilling behøver ikke at være modstridende ønsker. Det er et spørgsmål om måde; fx indsamles der persondata om kørselsadfærd til at understøtte køreoplevelsen, minimere trafikuheld, og optimere brændstofforbrug. Dog indsamler flere bilproducenter mere data end nødvendigt til at understøtte disse formål, såsom etnicitet og seksuel aktivitet, hvilket er uacceptabelt. 

Hvad skal vi kunne når AI kan Alt?

Deltagere:
Martin Sønderlev Christensen, Institutchef, Københavns Professionshøjskole,
Natali Arent Eiriksson, Rådsmedlem, Dataetisk Ungeråd,
Mona Persson, Head of Privacy Compliance, TDC NET,
Laura Klitgaard, Formand, IDA.

Debatten, der var afholdt i samarbejde med IDA, omhandlede spørgsmål som: Må skolebørn bruge ChatGPT til eksamen? Vil du vide, hvornår du skal dø? Er robotter bedre til at lave kunst?

“Næste generationer af IT talenter”

Deltagere:
Lars Norup, People & Culture Direktør, TV 2 Danmark,
Louise Overgaard, Generalsekretær, Coding Pirates,
Søren Schultz-Hansen, Uafhængig erhvervs- og ungeforsker, forfatter og ekstern lektor på CBS,
Tekla Emborg, medlem af Dansk IT’s Dataetisk Ungeråd.

Debattens fokus var strategier til at tiltrække og fastholde nye og flere IT-talenter. Hos Dataetisk Ungeråd mener vi, at den stillestående udvikling i kønsfordelingen på STEM-uddannelser i Danmark er problematisk. Kvinder har længe været underrepræsenteret, og har et kæmpe potentiale for at imødekomme manglen på IT arbejdskraft.

Desværre har vi set en negativ udvikling: Antallet af natur og teknologi timer er reduceret med det nye folkeskoleudspil. Derudover begrænses videregående IT-uddannelser af regional dimensionering. F.eks. afviste KEA 200 førsteprioritetsansøgere til it-uddannelser pga. dimensionering.

Dataetisk Ungeråd anbefaler et tidligt fokus på tech i uddannelsessystemet - for eksempel via en uge tech på folkeskoler og gymnasier. Dette kræver, at folkeskolelærere lærer mere om teknologi, så de kan videre formidle IT og déts problemstillinger til eleverne. Derudover anbefaler Dataetisk Ungeråd et fag om data-etik på IT uddannelser.

Dataetisk Ungeråd pointerede, at kvaliteten af den kommende generations arbejdskraft afhænger af, at vi får styr på den negative og meget omfangsrige indflydelse af sociale medier i børn og unges uddannelse.

 

Oplysninger til Borgerne om det Digitaliserede Samfund

Deltagere:
Eric Thyrgaard Jensen, Medlem af Dataetisk Ungeråd, Dansk IT,
Bjarke Arreskov-Hansen, Ansvarlig for produkter og partnerskaber, 2021.ai,
Annemarie Vitoft, Forperson Dansk IT's Udvalg for digitale virksomheder, direktør, Black Swan Institute,
Louise Kambjerre Scheel, Jurist, Ældre Sagen,
Rie Meyer Sørensen, Fundraising Lead, ReDi School of Integration - Copenhagen,
Mille Østerlund, Formand, Udvalget for digitale kompetencer, Dansk IT, EY,
Sine Zambach, Assistant professor og pirat, CBS og Coding Pirates,
Jens Henning Ravnsmed, Rådgiver, 2RF.

Til debatten blev der slået ned på en perlerække af relevante problemstillinger og samfundsanliggender i det digitaliserede samfund, som for flere fremkommer ’overdigitaliseret’. Deltagerne talte om hvorfor hulen det hele nu skal være så svært, så digitalt, så uigennemskueligt eller ligefrem usikkert. Det digitale velfærdssamfund er her, ikke nødvendigvis fordi det er nemt, men måske fordi det er svært. Fordi vi lever i noget nær det eneste land der kan, og hvor vi sammen løfter barren for hvad der kan hentes af gevinster eller plukkes af frugter på den digitale gren.